Poznaj OSM Koło i twaróg wędzony, nagrodzony Godłem „Teraz Polska”

Fot. Kaka.media/Teraz Polska

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole to absolutny rekordzista pod względem liczby nagród zdobytych w Konkursie „Teraz Polska”. Firma otrzymała Godło „Teraz Polska” aż sześciokrotnie, za 6 różnych produktów: mleko w proszku, serek wiejski Cottage Cheese, masło Extra oraz Extra Osełkowe, śmietanę homogenizowaną 18%, kefir naturalny, twaróg wędzony. Jest to z pewnością najlepszym potwierdzeniem wysokiej jakości, szerokiej gamy produktów oferowanych przez OSM Koło.

W ubiegłym roku Kapituła Konkursu „Teraz Polska” nagrodziła Godłem kolejny produkt Spółdzielni – twaróg wędzony 250 g.

OSM Koło została założona w 1930 roku przez czterdzieści osób. W 2020 roku świętowała 90-lecie istnienia. Cały czas posiada spółdzielczą formę działalności, ze 100% polskim kapitałem. Dziś zrzesza 2750 członków-udziałowców i zatrudnia ponad 700 osób w zakładzie w Kole oraz w oddziałach w Ostrowie Wlkp., Grodkowie i Koninie. Posiada własną bazę transportową, stację paliw oraz prowadzi zaopatrzenie rolników – dostawców mleka – w środki do produkcji rolnej.

Od wielu lat plasuje się w ścisłej czołówce największych światowych eksporterów mleka w proszku – w 2022 roku wyprodukowała go 24,5 tys. ton. Zakład słynie z doskonałej jakości masła oraz serka wiejskiego. Ponadto produkuje znakomitej jakości maślanki, śmietany, ręcznie formowany pełnotłusty twaróg „Klinek” oraz twaróg wędzony.

 Od października 2018 roku, OSM Koło produkuje twaróg wędzony. Produkt wytwarzany jest jedynie z mleka, kultur bakterii fermentacji mlekowej oraz niewielkiej ilości soli. Swój wyjątkowy smak, aromat i złoty kolor zawdzięcza procesowi wędzenia dymem z drewna olchowego i bukowego. Doskonale komponuje się z warzywami i dipami w wersji wytrawnej, ale równie dobrze smakuje z dodatkiem miodu czy konfitur. Może być świetną bazą farszu do pierogów czy makaronu.